przepis na wzmocnienie odporności

Sok z czerwonych buraków – przepis na wytrzymałość

Sok z czerwonych buraków to bomba składników odżywczych, których nie znajdziesz w innych produktach. Sok z buraków jak pokazują liczne badania podnosi wytrzymałość organizmu (przydatne szczególnie w przypadku osób uprawiających sport), poprawia przepływ krwi i naturalnie walczy z nadciśnieniem.

Jak zrobić sok z buraka w wyciskarce Kuvings EVO820?

Jak pić sok z buraka?

To nie wszystko. Sok z czerwonych buraków to jeden z najlepszych toników na oczyszczenie wątroby z toksyn!

niezwykłe działanie soku z czerwonych buraków

Sok z czerwonych buraków

na super wytrzymałość

Badnie przeprowadzone przez naukowców z Washington University School of Medicine w St. Louis wykazało, że zawarte w soku z buraków molekuły podnoszą siłę mięśni. Różnica jest odczuwalna już po 2 godzinach od wypicia soku z czerwonych buraków.

Inne z kolei badanie również wskazuje, że picie soku z buraka może podnieść wytrzymałość podczas treningów i tym samym wydłużyć czas ćwiczeń aż o 16%. To dlatego atleci z London Olympics piją sok z buraka w celu zwiększenia wydajności, a amerykański maratończyk Ryan Hall wypija szklankę soku z buraka by poprawić swój czas w biegach.

Buraki zawierają nieorganiczne azotany, które pod wpływem śliny przekształcają się w naszym organizmie w azotyny, a następnie w tlenek azotu pełniący wiele ważnych funkcji w naszym organizmie (w tym ułatwiają przepływ krwi, hamują gromadzenie się płytek krwi i leukocytów, zwiększają pojemność tlenową).

Sok z czerwonego buraka

równie skuteczny co chemiczne leki na nadciśnienie

Czy wiesz, że już 250 ml (czyli szklanka) soku z czerwonych buraków pity regularnie redukuje ciśnienie krwi o 8/4 mmHg?

Taka zmiana dla niektórych osób z nadciśnieniem to powrót do normalnego poziomu. Najciekawsze jest to, że wynik jest porównywalny z chemicznymi lekami stosowanymi na nadciśnienie. To wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Queen Mary w Londynie. To samo badanie wykazało, że regularne picie soku z buraka poprawiło o 20% przepustowość naczyń krwionośnych co z kolei redukuje ryzyko chorób serca.

Sok z czerwonych buraków

to idealny tonik dla wątroby

Wątroba to najbardziej obciążony organ w naszym organizmie. Codziennie odpowiada za ponad 500 różnych funkcji. Musi przefiltrować każdą substancję, którą zjesz. Sok z czerwonego buraka oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji pochodzących z pokarmów, zanieczyszczonego powietrza oraz toksyn wchłanianych przez skórę. To ważny i bardzo zapracowany organ, dlatego musisz o niego zadbać.

Buraki zawierają potężną dawkę antyoksydantów w tym betainę, która wymusza usunięcie toksyn z wątroby. Dodatkowo betaina działa ochronnie na wątrobę. Buraki zawierają również betalainę, pigment o właściwościach przeciwzapalnych, stymulujących proces detoksacji. Ponadto są bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy C i minerałów takich jak magnes, wapń, fosfor, potas.

Sok z buraka ma działanie antyrakowe

Jedno z badań wykazało, że betacyjanina zawarta w buraku spowolniła wzrost guzów u pacjentów z nowotworem piersi i prostaty o 12,5%. O właściwościach antyrakowych buraka wspominają również inne badania nad rakiem skóry, płuc i jelita.

Jak pić sok z buraka?

sok z czerwonych buraków obniża ciśnienie krwi, usuwa toksyny, ma działanie antyrakowe

Jest kilka zasad, którymi należy się kierować.

Po pierwsze nigdy nie pij samego soku z buraka w czystej postaci, gdyż może podrażnić przewód pokarmowy (przetestowałem na sobie i czuć było lekkie pieczenie i dyskomfort, który po jakimś czasie zniknął). Zawsze mieszaj sok z czerwonego buraka z innym sokiem (np. z sokiem z jabłek czy sokiem z marchwi). Możesz wykorzystać poniższy przepis na sok z buraków.

Po drugie, nie pij soku z buraka tuż po umyciu zębów. Aby zamienić nieorganiczne azotany w azotyny, a następnie w tlenek azotu niezbędne są bakterie zawarte w ślinie. Umycie zębów na jakiś czas pozbawia nas tych bakterii.

Po trzecie pij wymieszany sok z buraka powoli, małymi łykami. Spowoduje to zamianę azotanów w azotyny, a następnie w tlenek azotu.

Po czwarte pij sok na czczo lub 2 godziny po posiłku, aby mógł się dobrze strawić.

Przepis na sok z buraka

Mój ulubiony przepis na sok z czerwonego buraka jest bardzo prosty, ale bardzo potężny w działaniu. Warto wprowadzić poniższy przepis do swojej diety.

Składniki (na 2 porcje soku):
– 2 średnie buraki
– 2-3 średnie marchewki
– 1 jabłko (powinno być twarde i soczyste, np. spartan)

Sposób wykonania
1. Wszystkie składniki dokładnie umyj. Jeśli masz ekologiczne produkty (lub wiesz, że nie były pryskane) marchew i buraki wyszczotkuj bez skrobania (tuż pod skórą znajduje się bardzo dużo cennych składników odżywczych). W przeciwnym wypadku użyj skrobaczki.
2. Wszystkie produkty wkładaj pojedynczo do wolnoobrotowej wyciskarki.

Sok gotowy!