Za oknem śnieg i trochę mrozu. Zima w pełni. Warto więc zadbać o odporność, aby cieszyć się zdrowiem szczególnie w trakcie dużych zmian temperatur. Reklamy zachęcają do różnych pigułek, które mają sprawić, że nie dopadnie Cię grypa, przeziębienie. Nie pamiętam, kiedy ostani raz miałem grypę. Chyba kilka lat temu.
Może to zbieg okoliczności, ale właśnie od kilku lat regularnie piję świeżo wyciskane soki.
Sok z imbirem na silną odporność organizmu
Jak wzmocnić odporność organizmu?
Zamiast magicznych pigułek, które mają ustrzec przed przeziębieniem mam znacznie lepszą i skuteczniejszą receptę. A w dodatku zero skutków ubocznych 🙂 To sok na odporność. Warto go pić nie tylko w czasie zimy czy jesieni, ale przez cały rok.
W końcu silna odporność potrzebna jest zawsze!
Co kryje się w tym soku?
Po pierwsze jabłka
Wszyscy wiemy, że jabłka są zdrowe i zawierają witaminy. Jednak coraz częściej świat nauki mówi o innych związkach zawartych w jabłkach, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Jabłka zawierają związek chemiczny o nazwie kwercetyna. Jest to flawonoid, który ma właściwości podnoszenia odporności. Właściwości kwercetyny nie ograniczają się jedynie do naszego układu immunologicznego.
Jedno z przeprowadzonych badań dowiodło, że kwercetyna dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym zapobiega uszkodzeniom wątroby. Kwercetyna występuje w warzywach i owocach, ale jabłka mają bardzo skondensowaną dawkę tej substancji. Sok z jabłek ma również właściwości przeciwzapalne, obniża ryzyko przeziębień i przeciwdziała alergiom.
Po drugie marchew
Marchew to niesamowite warzywo.
Sok z marchwi to skondensowana skarbnica związków mineralnych, witamin oraz fitoskładników. Szklanka soku z marchwi to potężna dawka karotenoidów (antyutleniaczy), które chronią przed wieloma chorobami. Sok z marchwi wspiera układ odpornościowy w obronie przed wolnymi rodnikami, groźnymi bakteriami, wirusami i ogniskami zapalnymi. Sok z marchwi to bardzo bogate źródło beta karotenu i witaminy A.
Jedna szklanka soku z marchwi to aż 700% dziennego pokrycia na witaminę A (więcej na temat soku z marchwi w krótkiej infografice).
Po trzecie imbir
To jedna z moich ulubionych przypraw. Zawsze mam imbir w kuchni. Kojarzy nam się bardziej z gotowaniem (jest składnikiem np. curry), ale to idealny dodatek do świeżo wyciskanego soku.
Imbir posiada bardzo silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Badanie przeprowadzone na studentkach wykazało, że imbir jest równie skuteczny w zwalczaniu bólu co znany lek przeciwbólowy – Ibuprom. Imbir zawiera składniki chemiczne, które mają działanie porównywalne do antybiotyku. Imbir zawiera gingerol, związek chemiczny, który ma silne właściwości przeciwzapalne.
Zestaw takich składników dostarczy mnóstwo zdrowia do Twojej diety i to w smacznej formie. Mnóstwo witaminy C, A oraz witaminy K, a także solidną porcję potasu i antyoksydantów.
Oto prosty przepis na sok z imbirem
Przepis na sok z imbirem wzmacniający odporność
Poniżej prosty przepis na pyszny i zdrowy sok, który z całą pewnością wzmocni Twoją odporność, zapewni cenne witaminy, minerały, fitozwiązki oraz enzymy.
Składniki (na 2 porcje soku):
- 2 jabłka (twarde i soczyste)
- 5 marchwi
- około 2 cm kłącza imbiru
- 1/4 obranej limonki (do smaku)
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki dokładnie umyj
- Marchew wyszoruj szczotką (jeśli jest nieekologiczna obierz skrobaczką)
- Składniki wrzucaj do wolnoobrotowej wyciskarki. Gotowe!
Jeśli nie masz wyciskarki wolnoobrotowej możesz przygotować taki sok również w blenderze (polecam blender próżniowy). Będzie z całą pewnością bardziej gęsty, przypominający mus, ale równie pyszny 🙂