Przepis na domowe lody przyda się nie tylko w upalne, letnie dni. Kto nie lubi lodów? To esencja najsłodszych wspomnień z dzieciństwa. Chłodziły, uzdrawiały zadrapane kolano, polepszały nastrój. Nie ma innych takich słodyczy jak lody. I chociaż wydają się nam tak niewinne, to w rzeczywistości są produktem przetworzonym i mocno słodzonym. Zdrowszą alternatywą są lody robione w domu.
Producenci lodów nie mają obowiązku dokładnego podawania wszystkich składników, których użyli do przygotowania mrożonego deseru. Wiele z nich ukrywają też pod nic nie mówiącymi większości z nas skrótami (popularne E). Nikt nie daje gwarancji, że w „lodach orzechowych”, które kupujesz, naprawdę znajdują się orzechy, a nie po prostu aldehyd masłowy (wykorzystywany też do produkcji klejów kauczukowych), który w przemyśle spożywczym stosuje się właśnie do nadawania jedzeniu smaku orzechów.
Alternatywą są lody przygotowywane w domu, co wcale nie jest trudne.
Przepis na domowe lody jest bardzo prosty. Wystarczą ulubione owoce i odpowiedni sprzęt, ale nie musisz kupować specjalnej maszyny do lodów.
Jeśli masz wolnoobrotową wyciskarkę do soków z sitami do robienia lodów (my korzystamy z wyciskarki Kuvings EVO820 z przystawką do lodów i sorbetów), to sprawa jest bardzo prosta. Wystarczy zamrozić wcześniej owoce i przepuścić je przez wyciskarkę. To znacznie prostsze i szybsze rozwiązanie niż w przypadku specjalnych maszynek do lodów czy zwykłego mrożenia w zamrażalniku. Pierwsze rozwiązanie jest mało ekologiczne, ponieważ maszynka do lodów mrozi przez kilka godzin przez cały ten czas zużywając sporo prądu (i zajmując miejsce na blacie kuchennym). Mrożenie lodów w zamrażalniku wymaga zaś, by co godzinę lub kilka mieszać masę (w przeciwnym wypadku zamarznie na kamień).
Owoce – w całości, jedynie obrane – wystarczy włożyć na kilka lub kilkanaście godzin do zamrażalnika i wrzucić do wolnoobrotowej wyciskarki, która posiada opcję robienia lodów.
Dodatkową zaletą jest to, że takie zdrowe lody składają się wyłącznie z owoców – nie ma potrzeby, by dodawać do nich cukier czy śmietanę, a ich konsystencja jest idealna, kremowa.
Takie domowe lody można bez poczucia winy podać dzieciom. Przy okazji można przemycić w ten sposób sporo witamin i innych potrzebnych związków odżywczych, bez narażania małych pociech na różne dodatki, które mogą szkodzić.
Przepis na domowe lody z wolnoobrotowej wyciskarki
Jak zrobić domowe lody?
Na początek wybierz składniki. Oczywiście, możliwości kreowania zdrowych deserów są ograniczone jedynie naszą wyobraźnią. Możemy wybrać odważne połączenia smakowe i przygotować lody z dodatkiem soku z buraka (nadają piękny kolor), a nawet natki pietruszki albo wybrać najbardziej popularne smaki, bazując np. na naszej pysznej, słodkiej, polskiej truskawce.
Przepis na domowe lody z truskawek
Przygotowanie deseru z truskawką w roli głównej ma mnóstwo zalet. Zacznę od tego, że truskawka jest niskokaloryczna. 100 g tego pysznego owocu zawiera tylko 29 kcal. Zawiera też sporo błonnika, który ma dobry wpływ na trawienie. Truskawki mają również właściwości moczopędne, co w połączeniu z wymienionymi w poprzednim zdaniu zaletami sprawia, że domowe lody truskawkowe są wymarzonym deserem dla każdego, kto chce schudnąć.
Truskawki pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu oraz poprawiają wygląd skóry i walczą z trądzikiem i wągrami. Zanim jednak postanowisz jeść tylko truskawki od rana do wieczora, musisz wiedzieć, że te małe, czerwone owoce mogą silnie uczulać – szczególnie spożywane w bardzo dużych ilościach. Dlatego należy upewnić się czy nie jesteśmy uczuleni na truskawki.
Z czym połączyć truskawkę, by lody były idealne?
Truskawka tworzy świetny duet z nieco bardziej kalorycznym bananem (89 kcal na 100g). Do domowych lodów najlepiej nadają się dojrzałe banany, czyli takie, na których skórkach pojawiły się czarne kropki. Te owoce osiągnęły maksimum smaku i nadadzą lodom bardziej kremowej konsystencji.
Banany obierz ze skórki, włóż w foliowy woreczek i zamróź. Podobnie postępuj z truskawkami. Umyte truskawki wkładamy do zamrażalki. Po kilku godzinach, gdy produkty są już zamrożone, wyjmujemy je i czekamy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy produkty do wolnoobrotowej wyciskarki z opcją robienia lodów i sorbetów (duży otwór w wyciskarce C9500 oraz najnowszym modelu EVO820 sprawia, że składniki nie muszą być krojone na maluteńkie kawałeczki i produkty takie jak truskawka, banan można wkładać w całości).
Dodatek w postaci banana to znacznie więcej niż więcej smaku i kremowej konsystencji.
Podobnie jak truskawki, banany są źródłem błonnika oraz pomagają obniżać poziom złego cholesterolu. Banan jest dodatkowo jednym z najbogatszych źródeł potasu: 100 g owocu zawiera aż 358 mg tego cennego pierwiastka, który pomaga obniżać ciśnienie tętnicze. W bananach znajdziemy też witaminy z wszystkich grup: A, B, C, E i K.
Jak zrobić domowe lody z egzotycznych owoców?
Przepis na lody domowe z mango
Truskawka i banan to bardzo popularne owoce na polskim rynku. Wato sięgnąć też po te bardziej egzotyczne, jak chociażby po mango. Ten rajski owoc jest coraz bardziej dostępny i często można go kupić w sieciowych marketach. Dojrzale mango ma soczysty kolor i przyjemny zapach. Jego skórka jest jędrna i nie lepi się, a miąższ łatwo ustępuje pod palcami. Po przekrojeniu owoc powinien być bardzo soczysty i miękki.
Jedzenie mango – na surowo i w formie lodów – to nie tylko rozkosz dla podniebienia. W 100 g znajduje się prawdziwe bogactwo minerałów takich jak wapń, żelazo, magnes czy fosfor i przede wszystkim potas (168 mg). Owoc ten jest bardziej kaloryczny niż truskawka (60 kcal w 100g), ale pomaga w obniżaniu insulinoodporności oraz pozytywnie wpływa na tolerancję glukozy. Warto wspomnieć też o tym, że mango to bogate źródło miedzi, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
Mango pokrój w kawałki i włóż do zamrażarki na kilka godzin. Następnie wyjmij, odczekaj minutę i zmrożone kawałki wkładaj pojedynczo do wyciskarki ze specjalną przystawką do robienia lodów.
Przepis na domowe lody z kiwi
Kolejnym owocem, na bazie którego warto przygotowywać domowe desery lodowe, jest kiwi. Ten pochodzący z Chin owoc często jest niedoceniany w polskiej kuchni, niewielu z nas też zdaje sobie sprawę z jego zdrowotnych właściwości. Niska kaloryczność i duża zawartość błonnika sprawiają, że jest owocem poszukiwanym przez osoby na diecie. Kiwi zawiera dużą dawkę witaminy C. Kiwi ma także właściwości przeczyszczające i poleca się spożywanie go przy przejedzeniu.
Podobnie jak w przypadku pozostałych domowych lodów zamrożone kawałki kiwi wkładaj do wyciskarki wolnoobrotowej ze specjalną przystawką do lodów.
Przygotowanie domowych lodów zajmuje tylko kilka chwil (nie licząc samego czasu zamrażania, którego jednak nie musisz nadzorować), a efekt miło Cię zaskoczy. Przygotowane w domu lody nie tylko wybornie smakują, ale także są zdrowe i pełne wartości odżywczych. Zdrowe lody można dodatkowo posypać orzechami i świeżymi owocami, by deser lepiej smakował i lepiej się prezentował.
A jaki jest Twój przepis na domowe lody?