Terapia sokami

Terapia świeżymi sokami jest znana i stosowana od stuleci. Terapia sokami to metoda oczyszczania organizmu oraz doskonały sposób na dostarczenie dużej dawki wysokiej jakości składników odżywczych bez obciążania przy tym układu trawiennego. Terapia sokami to skuteczna metoda na leczenie wielu chorób, w tym przewlekłych. Ale nie tylko. Stosowana jest również dla poprawy wyglądu skóry, zwiększenia energii czy w odchudzaniu. Świeżo wyciskane soki (szczególnie warzywne) wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu łatwiej zwalczysz infekcje, wirusy czy przeziębienia.

Jak działa terapia sokami?

Zdrowotne właściwości świeżo wyciskanych soków były przedmiotem wielu badań, które potwierdziły ich skuteczność. Począwszy od zapobiegania, aż po leczenie wielu nawet groźnych chorób. Terapia sokami wykorzystywana jest m.in. w diecie Gersona, która oparta jest głównie na sokach (w szczególności sok marchwiowy i jabłkowy). To jedna z najbardziej znanych terapii sokami w walce z chorobą nowotworową. Innym przykładem wykorzystywanym w terapii sokami jest sok z buraka. Już jedna szklanka dziennie otrafi obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem równie skutecznie co znane leki. Przy okazji zwiększa wytrzymałość organizmu aż o 13% czego dowiodły badania. Można długo wymieniać dobroczynne i potężne działanie wyciskanych soków. Lista jest naprawdę imponująca. W skrócie można powiedzieć, że terapia sokami szybko oczyszcza najważniejsze organy organizmu (w tym wątrobę, nerki, płuca czy skórę) usuwając z nich masowo skumulowane toksyny oraz resztki metabolizmu.

Terapia sokami może przynieść wiele korzyści dla Twojego zdrowia, wyglądu i samopoczucia:

  • wyciskany sok z warzyw i owoców zawiera skondensowaną dawkę witamin, minerałów, fitozwiązków, naturalnych cukrów (dzięki którym będziesz też mieć mniejszą ochotę na słodycze) i enzymów,
  • sok wyciśnięty z warzyw i owoców praktycznie nie wymaga trawienia, a zawarte w nim witalne składniki przyswajane są do organizmu natychmiast, co odciąża znacznie organizm,
  • soki (szczególnie z zielonych liści) świetnie odkwaszają organizm, co ma szczególne znaczenie przy dzisiejszej diecie bogatej w produkty zakwaszające. Choroby takie jak nowotwór nie są w stanie rozwijać się w zasadowym środowisku, dlatego tak ważna jest zbalansowana dieta,
  • terapia sokowa dostarcza duże ilości organicznych minerałów takich jak potas, magnez, żelazo, które zapobiegają starzeniu się komórek i rozwojowi wielu chorób (np. anemia)
  • świeże soki zawierają niewielkie ilości naturalnych składników leczniczych, które działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo.

terapia sokami to skuteczna metoda walki z chorobami, ale też sposób na dobre zdrowie. Polega na włączeniu do diety świeżo wyciskanych soków, najlepiej z warzyw.

Dlaczego po prostu nie jeść całych warzyw i owoców zamiast soków? 

A kiedy udało Ci się zjeść minimum 5 dużych porcji świeżych warzyw i owoców w ciągu dnia? Zaledwie 7% Polaków zjada rekomendowaną porcję warzyw dziennie. To wręcz szokujące dane. Główny powód tak złego wyniku to głównie brak czasu. Praca, dojazdy, dom, dzieci. To wszystko powoduje, że brakuje Ci czasu na to co najważniejsze… Zdrowie. Terapia sokami jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety w bardzo ważne składniki, których większość z nas nie dostarcza swojemu organizmowi. Sok możesz wycisnąć w kilka minut i cieszyć się skoncentrowaną dawką odżywczych składników, której nie jesteś w stanie zapewnić w inny sposób.

Dlatego tak ważne jest włączenie soków do Twojej diety.

Dlaczego jeszcze? Jedna szklanka pysznego soku marchewkowego przygotowana jest z około 4-5 marchwi. Zdecydowanie łatwiej i przyjemniej wypić szklankę soku niż dokładnie zgryźć kilka surowych marchewek. Oczywiście nie oznacza to, że nie powinniśmy jeść warzyw w całości. Błonnik jest również niezbędny.

Kolejnym istotnym faktem jest to, że u większości z nas (dorosłych, ale coraz częściej dzieci) układ trawienny jest spowolniony i przeciążony na skutek nagromadzonych toksyn. Taki stan ogranicza absorpcję składników odżywczych z jedzenia. Sok zawiera niemal 100% zawartych w warzywach i owocach składników odżywczych i nie obciąża układu trawiennego. Przyswojenie przez nasz organizm składników odżywczych zawartych w soku trwa tylko kilkanaście minut.

Sok ze świeżych warzyw i owoców to najbogatsze, naturalne źródło witamin, minerałów i enzymów jakie można pozyskać. Dr. Bircher-Benner, założyciel znanej kliniki Zurich Development Center, powiedział, że nie ma na świecie nic równie terapeutycznego co zielone soki. Soki oferują skoncentrowany pakiet składników odżywczych w najlepszych proporcjach stworzonych przez naturę. Takie połączenie sprawia, że możesz w skutek efektu synergii działających ze sobą składników zawartych w soku, dostarczyć organizmowi ich najlepiej przyswajalną formę. W rzeczywistości jeśli będziesz pić świeżo wyciskane soki codziennie, nie będziesz potrzebować żadnych suplementów i dodatkowych witamin.

Ile soku pić dziennie?

Rekomendowana dawka to 2-4 szklanek świeżo wyciśniętego soku. W połączeniu ze zdrowymi posiłkami to bardzo korzystna, naturalna suplementacja. Ważne by pić zróżnicowane soki, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej różnych związków. Zaleca się również picie w większości soku z warzyw, aby uniknąć nadmiaru cukru zawartego w owocach. Oczywiście możesz łączyć sok np. z jabłka z sokiem z marchewki czy selera. Pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo.

Kilka wskazówek przy stosowaniu terapii sokowej ?

  1. Pij tylko świeżo wyciskane soki. Sok z półki sklepowej nie jest tym samym sokiem, który wyciśniesz w domu. W większości przypadków soki z kartonu są pasteryzowane, czyli pozbawione znacznej części składników odżywczych. Często producenci „udoskonalają” sok różnymi dodatkami i sztucznymi witaminami. Tylko świeżo wyciskany sok ma właściwości terapeutyczne i nadaje się do terapii sokowej.
  2. Warto zainwestować w dobrą wyciskarkę wolnoobrotową, z której wyciśniesz 100% składników odżywczych. Sokowirówka nie spełnia tej funkcji i nie nadaje się do terapii sokowej.
  3. Używaj produkty z wiadomego pochodzenia (np. od znajomego rolnika) lub certyfikowane.
  4. Pij sok na czczo (najlepiej minimum 20-30 minut przed posiłkiem) lub 2-3 godziny po posiłku.
  5. Pij sok możliwie szybko po wyciśnięciu, aby dostarczyć jak najwięcej cennych składników. Z upływem czasu składniki odżywcze ulatniają się. Jeśli musisz przechowywać sok, wlej go do butelki pod sam korek i schowaj do lodówki. W ten sposób możesz przechowywać sok do 24 godzin i nadal zachowa on cenne witaminy, enzymy i minerały.

Terapia sokowa to świetny sposób na uzupełnienie cennych składników odżywczych ale pamiętaj, że nie zastąpi ona normalnych posiłków. Jedz jak najwięcej warzyw, owoców i pij soki, aby zachować dobre zdrowie na długo.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *