Świat oszalał na punkcie zielonych soków i koktajli. Zdrowe napoje pojawiają się w ofertach restauracji i kawiarni, coraz częściej można również zauważyć osoby, które przygotowują sobie takie napoje na wynos i spożywają je w ramach drugiego śniadania w szkole, pracy czy też na siłowni. Picie zielonych soków to nie chwilowa moda, ale bardzo korzystny dla zdrowia nawyk, który powinien pojawić się również w Twojej diecie. W dzisiejszym artykule zebrałem kilka wskazówek, które z pewnością przekonają Cię, że warto codziennie pić zielony, warzywny sok.
Na moim blogu na co dzień prezentuję Ci różne modele wyciskarek, z pomocą których samodzielnie przygotujesz zdrowe soki z warzyw i owoców. O zaletach domowych soków pisałem już wielokrotnie (np. w tym artykule). Przypomnę Ci jednak na szybko podstawowe zalety wprowadzenia soków do codziennego jadłospisu:
- Spożywasz więcej owoców i warzyw (a więc Twoja dieta staje się zdrowsza)
- Odciążasz organizm, ponieważ soki trawią się błyskawicznie, w ciągu kilku minut!
- Zapewniasz sobie spory zastrzyk energii, którego nie zapewni Ci w dłuższym czasie żaden suplement czy używka
- Większość soków ma działanie oczyszczające, szczególnie te zielone, więc pozbędziesz się z organizmu toksyn
- Sok z owoców i warzyw to doskonały sposób na nawodnienie organizmu i dostarczenie niezbędnej dawki elektrolitów (punkt szczególnie ważny dla osób aktywnych i uprawiających sport)
Jak widzisz, domowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej mają naprawdę szereg korzyści dla zdrowia. Ich skoncentrowana forma zapewni Ci bardzo dużą dawkę witamin, fitozwiązków, minerałów oraz enzymów, których próżno szukać na półkach z napojami w hipermarketach.
Powtórzyliśmy podstawowe zalety picia soków. Ale sok sokowi nie równy, dlatego dzisiaj przybliżę Tobie sok wyjątkowy, bo zielony.
1. Zielony sok jest nie tylko pyszny, ale wyjątkowo zdrowy
Pisząc o zielonym soku, mam na myśli sok przyrządzony z zielonych liści, ewentualnie z dodatkiem owoców. Jeśli wcześniej nie próbowałeś zielonych soków, dodatek owoców sprawi, że sok będzie słodszy a zielenina mniej wyczuwalna (lub wcale). Jeśli lubisz wytrawne smaki, espresso z pietruszki z pewnością przypadnie Ci do gustu 🙂 Nawet niewielki dodatek owoców doskonale maskuje smak zielonych warzyw i sprawia, że sok smakuje wprost wspaniale. Jeśli więc obawiasz się, że zielone soki Ci nie posmakują, możesz przestać się martwić. Dodaj swój ulubiony owoc i gotowe!
Do przyrządzenia zielonego soku wykorzystuję dostępne zielone liście i warzywa, łącząc je w odpowiednich proporcjach z jabłkami, pomarańczami, gruszkami, marchwią, burakiem itp. W ten sposób uzyskuję pyszny i wręcz naszpikowany składnikami odżywczymi napój.
2. Zielony sok ma właściwości oczyszczające i odkwaszające
Nic nie nadaje się lepiej do przeprowadzenia detoksu, niż sok z zielonych liści. Tylko one mogą dostarczyć Ci bardzo cenny chlorofil! Nawet kilkudniowa dieta bogata w takie soki sprawi, że poczujesz się o kilka lat młodszy (naprawdę!). Związki zawarte w zielonych warzywach działają korzystnie na układ pokarmowy, krwionośny i nerwowy, wspomagając ich regenerację. Poniżej przedstawiam Ci listę zielonych składników, które doskonale sprawdzą się w oczyszczających sokach i koktajlach:
- rukola
- szpinak
- jarmuż
- sałata rzymska
- kapusta
- trawa pszeniczna
- zielona pietruszka
- seler naciowy
- mniszek lekarski (ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i można go zebrać samemu na spacerze)
- pokrzywa (w soku nie parzy 🙂
Lista jest bardzo długa, a wszystko zależy od pory roku i dostępności. Powyższe składniki można połączyć z owocem lub słodkim warzywem do smaku.
3. Zielony sok chroni Cię przed chorobami
Wiele zielonych warzyw stanowi klucz do długiego i zdrowego życia. Składniki odżywcze w nich zawarte potrafią uchronić nasz organizm przed poważnymi chorobami (takimi jak choroby układu krążenia, a nawet alergie), działać w sposób antynowotworowy, czy też spowolnić proces starzenia organizmu poprzez usuwanie nadmiaru wolnych rodników.
Doskonałym przykładem tak wartościowego warzywa są liście szpinaku, które zawierają beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. W szpinaku to bardzo dobre źródło magnezu – pierwiastka, który wzmocni Twój układ nerwowy.
Do zielonych soków warto dodać również roszponkę (świetnie alkalizuje organizm), sałatę (dostarczy witamin z grupy B, E i C), ogórki (maja działanie antynowotworowe), świeżą bazylię (wspomaga układ trawienny), czy też jarmuż (wspaniałe źródło przeciwutleniaczy). Ja często robię też sok ze świeżego brokuła, który ma silne działanie antyrakowe.
4. Zielony sok wspomaga odchudzanie
Skuteczne zgubienie nadprogramowych kilogramów nie jest łatwe. Dietetycy zwracają uwagę, że kluczowa jest zdrowa dieta i duża ilość warzyw i owoców, które dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Świeżo wyciskany sok (szczególnie zielony sok) to idealne uzupełnienie codziennego menu w zdrowe fitozwiązki.
Zielony sok to niskokaloryczny i bardzo odżywczy napój, który na chwilę zaspokoi pragnienie i zapewni Ci mnóstwo składników odżywczych. Dzięki temu sprawdzi się w roli drugiego śniadania czy też lekkiego podwieczorku. Są też niezwykle łatwe w przygotowaniu i bez problemu można zabrać je ze sobą do pracy, siłowni lub na uczelnię.
5. Zielony sok dostarcza chlorofilu
Z pewnością kojarzysz słowo „chlorofil” jeszcze z czasów szkolnych – każdy z nas uczył się o tym, że ten związek jest niezbędny roślinom do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Składnik ten jest jednak bardzo cenny również dla ludzkiego organizmu. Możemy go pozyskać z dowolnych zielonych warzyw. Im ciemniejsze liście warzyw (i same warzywa), tym więcej chlorofilu.
Korzystne właściwości chlorofilu to przede wszystkim szerokie działanie oczyszczające i przeciwzapalne. Chlorofil działa zbawiennie na wątrobę – ale nie tylko. Stan skóry również powinien ulec poprawie. Najnowsze badania wskazują, że chlorofil wykazuje również działanie antynowotworowe – jest w stanie spowolnić rozwój komórek rakowych.crossroadspharm.com
Dlaczego warto pić zielony sok? Podsumowanie
Powyższa lista nie wyczerpuje zdrowotnych właściwości zielonych soków. Można by do niej dodać o wiele więcej punktów – wszystko zależy od tego, jakich warzyw użyjesz do przyrządzenia domowego zielonego soku. Jak widzisz zalety są ogromne – dzięki zielonym sokom możesz polepszyć swoje zdrowie i samopoczucie, jak również zadbać o szczupłą sylwetkę.
Zachęcam Cię gorąco do włączenia zielonych soków do codziennej diety. Różnicę poczujesz już po 2 tygodniach. Zaopatrz się w porządną wyciskarkę wolnoobrotową i eksperymentuj, łącząc ze sobą różne warzywa i owoce. Szybko przekonasz się, że domowe soki są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Na tyle, by pić je każdego dnia.
A jaki jest Twój ulubiony sok?