Odporność do nasza najskuteczniejsza broń chroniąca nas przed intruzami jak wirusy, pasożyty, grzyby czy bakterie. Kiedy odporność nam spada, łatwiej łapiemy infekcje, szybko się męczymy, źle sypiamy i trudniej radzimy sobie z pokonaniem zagrażających naszemu zdrowiu wirusami.
Na szczęście jest Antygrypina. To nasza odpowiedź na słabą odporność, przeziębienie czy grypę.
Dzisiaj zdradzimy Wam przepis na naturalny antybiotyk. Możecie go przygotować sami w domu.
Wystarczy kilka prostych składników i wyciskarka lub blender.
Odporność – nasza najlepsza broń
Jak pokazują nam ostatnie wydarzenia związane z epidemią koronawirusa, o odporność powinniśmy troszczyć się nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok.
By zadbać o nasz organizm, nie musimy jednak drastycznie zmieniać nawyków żywieniowych. Wystarczy wprowadzić do swojej diety zdrowe produkty, szczególnie te które zawierają dużo witaminy C i ß-karotenu.
Co więc warto jeść by wzmocnić odporność?
Sprzymierzeńcami naszego zdrowia są przede wszystkim: grejpfruty, cytryny, pomarańcze, marchew, papryka czerwona i natka pietruszki.
Powinniśmy również jak najczęściej sięgać również po czosnek i cebulę. Te warzywa dodają nie tylko smaku w kuchni, ale też zawierają fitoncydy mające działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Nazywane są nawet naturalnymi antybiotykami.
Jeśli do naszej diety włączymy tran i tłuste ryby morskie (takie jak śledź, łosoś czy sardynka) oraz fermentowane produkty (kapusta kiszona, kimchi, zakwas z buraka) sprzyjające rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, słaba odporność nie będzie już naszym zmartwieniem.
Domowe sposoby na przeziębienie i grypę
Warto postawić na naturalne, tanie i bezpieczniejsze dla naszego zdrowia domowe sposoby. Dlaczego? Bo są skuteczne i bez skutków ubocznych. Oczywiście leki i suplementy na grypę i przeziębienie można bez problemu kupić praktycznie nie tylko w aptece, ale też w sklepie spożywczym czy stacji paliw. Niestety nie są obojętne dla naszej wątroby…
Wątroba to organ odpowiedzialny za metabolizm większości leków, również tych przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że negatywny wpływ na wątrobę ma zwykły paracetamol i inne ogólnodostępne preparaty i środki lecznicze.
Co w takim razie stosować na objawy grypy?
Zdradzimy Wam przepis na miksturę, która zapewne stanie się Waszym ulubionym rozwiązaniem na przeziębienie, odporność i złe samopoczucie. Antygrypina zawiera naturalne antybiotyki, które pomogą wzmocnić odporność organizmu, ale też uporać się z przeziębieniem i grypą.
A najlepsze jest to, że przyrządzisz ją w domowym zaciszu.
Smaczna i prosta do zrobienia. Dosłownie w kilka minut 🙂
Antygrypina – domowy sposób na przeziębienie
Antygrypina to domowa mikstura na bazie cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy nazywana „naturalnym antybiotykiem”.
Ma szereg zastosowań – wspiera odporność, walczy z infekcjami i przeciwdziała chorobom. I to na kilka sposobów. A to za sprawą składników, z których jest zrobiona:
- cytrusy zapewniają nam sporą dawkę witaminy C,
- czosnek ma działanie bakteriobójcze,
- surowy miód działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych,
- korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne (jeśli mamy problem z flegmą, możemy użyć imbiru w formie przyprawy, wówczas ma on działanie wysuszające),
- kurkuma to silny przeciwutleniacz, stosowany m.in. w leczeniu stanów zapalnych, infekcji i gorączki.
Jeśli połączymy te wszystkie super-składniki powstanie wyjątkowo zdrowa mikstura.
Pora na prosty przepis na antygrypinę z wyciskarki wolnoobrotowej.
Prosty przepis na Antygrypinę
Bazą naszego naturalnego antybiotyku jest grejpfrut. Sok z grejpfruta powinien zagościć w naszej diecie na stałe.
Dlaczego?
Miąższ jednego grejpfruta dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie! Zawiera też 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. A dodatkowo sok grejpfrutowy dostarcza też sporo witamin z grupy B oraz potasu.
Składniki:
- 3 duże grejpfruty
- 1 mała cytryna
- 4 kłącza kurkumy
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm obranego kłącza imbiru
- 8 łyżek miodu
Nasza rada: Ze względu na słabą przyswajalność kurkumy, warto łączyć ją z odrobiną czarnego pieprzu (piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy).
Antygrypina – jak ją zrobić ?
To proste.
- Grejpfruty i cytrynę starannie obierz ze skórki. Podziel je na kawałki, tak by zmieściły się do wlotu wyciskarki.
- Umyj kłącze kurkumy i imbiru (tych składników nie trzeba obierać, ale jeśli zamiast wyciskarki korzystasz z blendera warto je pokroić na mniejsze kawałki), obierz ząbki czosnku.
- Wszystkie składniki wrzucaj na przemian do wyciskarki (lub jeśli wolisz do blendera) i wyciśnij z nich sok.
- Dodaj miód i odrobinę pieprzu do soku. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
- Przelej miksturę do słoiczków, lub pojemników i przechowuj w lodówce.
- Pij 1 łyżkę rano i jedną wieczorem.
Nasza rada: Jeśli antygrypinę chcesz podawać dzieciom, warto zmniejszyć ilość czosnku do jednego ząbka.
Od dziś nie musisz zastanawiać się, jakie są najlepsze sposoby na przeziębienie, grypę i odporność. Wystarczy każdego dnia sięgnąć po dwie łyżki antygrypiny.
Twój organizm będzie Ci bardzo wdzięczny!