Antygrypina – lepsza niż leki na przeziębienie?

Antygrypina to domowa mikstura na bazie cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy nazywana „naturalnym antybiotykiem”. Ma szereg zastosowań - wspiera odporność, walczy z infekcjami i przeciwdziała chorobom

Odporność do nasza najskuteczniejsza broń chroniąca nas przed intruzami jak wirusy, pasożyty, grzyby czy bakterie. Kiedy odporność nam spada, łatwiej łapiemy infekcje, szybko się męczymy, źle sypiamy i trudniej radzimy sobie z pokonaniem zagrażających naszemu zdrowiu wirusami.

Na szczęście jest Antygrypina. To nasza odpowiedź na słabą odporność, przeziębienie czy grypę.

Dzisiaj zdradzimy Wam przepis na naturalny antybiotyk. Możecie go przygotować sami w domu. 

Wystarczy kilka prostych składników i wyciskarka lub blender.

Odporność – nasza najlepsza broń

 Jak pokazują nam ostatnie wydarzenia związane z epidemią koronawirusa, o odporność powinniśmy troszczyć się nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok.

By zadbać o nasz organizm, nie musimy jednak drastycznie zmieniać nawyków żywieniowych. Wystarczy wprowadzić do swojej diety zdrowe produkty, szczególnie te które zawierają dużo witaminy C i ß-karotenu.

Co więc warto jeść by wzmocnić odporność?

Sprzymierzeńcami naszego zdrowia są przede wszystkim: grejpfruty, cytryny, pomarańcze, marchew, papryka czerwona i natka pietruszki.

Dlaczego Antygrypina jest taka zdrowa? To połączenie super zdrowych składników jak czosnek ( działanie bakteriobójcze), 
 miód, korzeń imbiru (właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne) i kurkuma (silny przeciwutleniacz)

Powinniśmy również jak najczęściej sięgać również po czosnek i cebulę. Te warzywa dodają nie tylko smaku w kuchni, ale też zawierają fitoncydy mające działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Nazywane są nawet naturalnymi antybiotykami.

Jeśli do naszej diety włączymy tran i tłuste ryby morskie (takie jak śledź, łosoś czy sardynka) oraz fermentowane produkty (kapusta kiszona, kimchi, zakwas z buraka) sprzyjające rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, słaba odporność nie będzie już naszym zmartwieniem.

Domowe sposoby na przeziębienie i grypę 

Warto postawić na naturalne, tanie i bezpieczniejsze dla naszego zdrowia domowe sposoby. Dlaczego? Bo są skuteczne i bez skutków ubocznych. Oczywiście leki i suplementy na grypę i przeziębienie można bez problemu kupić praktycznie nie tylko w aptece, ale też w sklepie spożywczym czy stacji paliw. Niestety nie są obojętne dla naszej wątroby…

Wątroba to organ odpowiedzialny za metabolizm większości leków, również tych przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że negatywny wpływ na wątrobę ma zwykły paracetamol i inne ogólnodostępne preparaty i środki lecznicze.

Co w takim razie stosować na objawy grypy?

Zdradzimy Wam przepis na miksturę, która zapewne stanie się Waszym ulubionym rozwiązaniem na przeziębienie, odporność i złe samopoczucie. Antygrypina zawiera naturalne antybiotyki, które pomogą wzmocnić odporność organizmu, ale też uporać się z przeziębieniem i grypą.

A najlepsze jest to, że przyrządzisz ją w domowym zaciszu.

Smaczna i prosta do zrobienia. Dosłownie w kilka minut 🙂

Antygrypina – domowy sposób na przeziębienie

 Antygrypina to domowa mikstura na bazie cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy nazywana „naturalnym antybiotykiem”.

Ma szereg zastosowań – wspiera odporność, walczy z infekcjami i przeciwdziała chorobom. I to na kilka sposobów. A to za sprawą składników, z których jest zrobiona:

  • cytrusy zapewniają nam  sporą dawkę witaminy C,
  • czosnek ma działanie bakteriobójcze,
  • surowy miód działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych,
  • korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne (jeśli mamy problem z flegmą, możemy użyć imbiru w formie przyprawy, wówczas ma on działanie wysuszające),
  • kurkuma to silny przeciwutleniacz, stosowany m.in. w leczeniu stanów zapalnych, infekcji i gorączki.

Jeśli połączymy te wszystkie super-składniki powstanie wyjątkowo zdrowa mikstura.

Pora na prosty przepis na antygrypinę z wyciskarki wolnoobrotowej.

Bazą antygrypiny jest super zdrowy sok z grejpfruta. Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na tę tak ważną witaminę w przypadku grypy i przeziębienia

Prosty przepis na Antygrypinę

Bazą naszego naturalnego antybiotyku jest grejpfrut. Sok z grejpfruta powinien zagościć w naszej diecie na stałe.

Dlaczego?

Miąższ jednego grejpfruta dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie! Zawiera też 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. A dodatkowo sok grejpfrutowy dostarcza też sporo witamin z grupy B oraz potasu.

Składniki:

  • 3 duże grejpfruty
  • 1 mała cytryna
  • 4 kłącza kurkumy
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 cm obranego kłącza imbiru
  • 8 łyżek miodu

Nasza rada:  Ze względu na słabą przyswajalność kurkumy, warto łączyć ją z odrobiną czarnego pieprzu (piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy).

Antygrypina – jak ją zrobić ?

To proste.

  1. Grejpfruty i cytrynę starannie obierz ze skórki. Podziel je na kawałki, tak by zmieściły się do wlotu wyciskarki.
  2. Umyj kłącze kurkumy i imbiru (tych składników nie trzeba obierać, ale jeśli zamiast wyciskarki korzystasz z blendera warto je pokroić na mniejsze kawałki), obierz ząbki czosnku.
  3. Wszystkie składniki wrzucaj na przemian do wyciskarki (lub jeśli wolisz do blendera) i wyciśnij z nich sok.
  4. Dodaj miód i odrobinę pieprzu do soku. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
  5. Przelej miksturę do słoiczków, lub pojemników i przechowuj w lodówce.
  6. Pij 1 łyżkę rano i jedną wieczorem. 

Nasza rada: Jeśli antygrypinę chcesz podawać dzieciom, warto zmniejszyć ilość czosnku do jednego ząbka. 

Od dziś nie musisz zastanawiać się, jakie są najlepsze sposoby na przeziębienie, grypę i odporność. Wystarczy każdego dnia sięgnąć po dwie łyżki antygrypiny.

Twój organizm będzie Ci bardzo wdzięczny! 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *