Lato to idealna pora roku dla wzbogacenia swojej diety w niezbędne składniki odżywcze, których w ciągu roku jemy zdecydowanie za mało. Na lokalnych targach i bazarach aż roi się od różnorodnych warzyw i owoców. Wszędzie dookoła otaczają nas wspaniałe kolory, smaki i zapachy, które przyciągają naszą uwagę. Te piękne warzywa i owoce warto spożywać nie tylko w formie sałatek, ale również włączać w skład świeżo wyciskanych soków, które błyskawicznie się trawią i dostarczają skoncentrowanej dawki witamin, minerałów i enzymów. Dziś postaram się zaproponować Ci ciekawe przepisy na świeżo wyciskane soki z sezonowych owoców i warzyw, które pozwolą Ci wydobyć z lata to, co najlepsze.
Dlaczego warto pić świeże soki z sezonowych owoców?
Większość sezonowych produktów jest tak apetyczna, że zjadamy je bez żadnych dodatków, ani przerabiania ich na soki czy koktajle. To oczywiście dobra praktyka, ale z pomocą wyciskarki wolnoobrotowej można wydobyć z nich jeszcze więcej składników odżywczych. Świeżo wyciskany sok to przede wszystkim:
- ekspresowy zastrzyk energii (cenne witaminy i minerały szybko trafiają do krwiobiegu nie obciążając układu pokarmowego)
- efektywne odżywienie (to, co najcenniejsze, często skrywa się w soku; z jego pomocą łatwo jest dostarczyć organizmowi solidną dawkę minerałów. Ciężko byłoby zjeść na raz kilka kilogramów truskawek czy marchwi – za to bardzo łatwo można wypić sok z takiej ilości)
- większa różnorodność (do soku ze słodkich owoców można łatwo przemycić dodatki warzywne, szpinak, jarmuż czy sałatę)
Ostatni punkt może być szczególnie ważny dla rodziców, którzy próbują zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Maluchy z reguły nie przepadają za warzywami – za to chętnie wypiją sok z truskawek lub jagód. Do wyciskarki warto wtedy dorzucić np. garść szpinaku – nie będzie wyczuwalny w smaku, a wzbogaci sok o cenne minerały, witaminy i chlorofil.
Sezonowe warzywa i owoce – co warto wyciskać w lipcu i sierpniu?
Poniżej znajdziesz listę sezonowych owoców i warzyw, z dobrodziejstw których warto korzystać w miesiącach letnich. Niektóre z nich dostępne są tylko w sezonie, inne przez cały rok – ale to właśnie latem pokazują pełnię smaku i wartości odżywczych. Przy każdej pozycji znajdziesz krótkie wyjaśnienie, dlaczego warto wrzucić dany składnik do Twojej wyciskarki. Zapoznaj się z listą i przekonaj się, jak soki z sezonowych owoców i warzyw wpływają na zdrowie.
Agrest – wysoka zawartość luteiny, wpływa korzystnie na zdrowie oczu
Arbuz – bogaty w przeciwutleniacze, spowalnia proces starzenia
Jabłka – regulują pracę jelit, mają właściwości antynowotworowe
Jagody – obniżają poziom złego cholesterolu, zawierają korzystne kwasy: foliowy i elagowy. Uznawane są za najzdrowsze owoce, gdyż zawierają największą ilość antyoksydantów spośród najczęściej spożywanych owoców (najlepsze są jagody leśne)
Jeżyny – doskonałe źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i świetnie zapobiegają stresowi oksydacyjnemu
Gruszki – zapobiegają rozwojowi nadciśnienia dzięki wysokiej zawartości potasu
Maliny – bogactwo witamin i składników mineralnych: m.in. magnezu, potasu i wapnia
Morele – wspomagają układ sercowo-naczyniowy, mogą obniżać ciśnienie krwi
Nektarynki – dobre źródło witaminy A i C – korzystne dla układu odpornościowego
Porzeczki – bogate w witaminę C i rutynę, jak również mangan, bor i jod
Śliwki – regulują trawienie i opóźniają procesy starzenia
Truskawki – mają w sobie więcej witaminy C niż cytrusy – a poza tym sporo witamin B2 i B3 i magnezu, który działa korzystnie na układ nerwowy.
Wiśnie – dostarczają nam sporo przeciwutleniaczy, jak również antocyjanów (dobrych dla serca)
Botwinka – zawiera mnóstwo żelaza; pomaga zapobiegać anemii
Cukinia – sporo witaminy A oraz witamin z grupy B. Lekkostrawna, ma właściwości alkalizujące
Kalarepa – zawiera luteinę (korzystną dla zachowania dobrego wzroku). Dobre źródło glukozynolanów o działaniu przeciwnowotworowym
Ogórki – działają alkalizująco, zapobiegają rownież zaparciom i świetnie nawadniają organizm. Sok ze świeżych ogórków to idealny napój na upały (dodaj kilka liści mięty, a powstanie orzeźwiający napój).
Papryka – mnóstwo witaminy C i beta-karotenu. Zawiera polifenole, które zwalczają wolne rodniki
Rukola – doskonałe źródło wapnia i żelaza
Sałata – zawiera sporo luteiny, kwasu foliowego oraz witamin z grupy B
Szpinak – króluje w dostarczaniu organizmowi żelaza; może chronić przed miażdżycą i zawiera potężną dawkę chlorofilu
Jak widzisz, lato oferuje nam bogactwo owoców i warzyw, które mają ogromny wpływ na zdrowie. Warto korzystać z sezonu i zapewnić sobie odpowiednią dawkę witamin, minerałów i ważnych minerałów. Ja staram się wypijać przynajmniej jeden świeży sok dziennie – do czego zachęcam też Ciebie. Mogą to być soki wyłącznie owocowe, ale najlepsze są soki z dodatkiem zieleniny. Ostatnie rozwiązanie wydaje się być najlepsze. Zyskasz dzięki temu słodki napój o pysznym smaku, a przy okazji „przemycisz” w szklance soku sporo korzystnych składników odżywczych.
Połączenia smakowe są właściwie dowolne – zależne od gustu i preferencji. Zachęcam do eksperymentowania. Dla tych, którzy szukają sprawdzonych połączeń zostawiam poniżej kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się latem.
Przepisy na świeże soki z sezonowych owoców i warzyw – miesiące letnie
Sok na odporność
- 0,5 kg truskawek
- 2 słodkie pomarańcze
- mała garść szpinaku
W truskawkach można pozostawić szypułki. Wyciskarka wydobędzie z nich to co najlepsze 🙂 Ten sok to świetne źródło witaminy C i żelaza. Słodkie truskawki i pomarańcze maskują smak szpinaku. Konsystencja może być lekko musowata, ze względu na dużą ilość truskawek.
Sok dla zdrowych oczu
- 0,75 kg czarnych jagód
- 4 jabłka
- 1/2 średniej wielkości kalarepy
Jeśli nie przeszkadza Ci mocniejszy smak warzywny w sokach, możesz spróbować dodać całą główkę kalarepy do wyciskarki. Do tego przepisu polecam jabłka odmian soczystych, takich jak np. Szampion, Gala.
Miętowe orzeźwienie
- 1/2 arbuza (może być z pestkami)
- 3-4 małe ogórki gruntowe
- 1 cytyna
- garść świeżych listków mięty
Doskonały sok dla nawodnienia i orzeźwienia organizmu. Wielbiciele słodkich smaków mogą dorzucić jeszcze małą garść truskawek.
Malinowa lemoniada
- 0,75 kg malin
- 1/2 arbuza
- 1 cytryna
Opcjonalnie można dodać garść świeżej mięty lub dosłodzić odrobinę miodem (zależnie od tego, na ile słodkie maliny uda się kupić). Konsystencję polecam regulować wodą mineralną (lub większą ilością arbuza).
Wytrawny sok z rukoli
- 3 duże garście rukoli
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- 1/2 cytryny lub limonki
Prawdziwa bomba witaminowa (o uroczym, zielonym kolorze). Dla dodania słodyczy można dorzucić więcej soczystych jabłek.
Życzę udanych eksperymentów i odkrywania nowych, letnich smaków. Jeśli masz swoje ulubione przepisy na soki z sezonowych owoców i warzyw, zachęcam do podzielenia się przepisem w komentarzu. Miłego wyciskania!