Sok z pietruszki. Sposób na piękną skórę i odporność

właściwości zdrowotne soku z pietruszki

Sok z natki pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa bogata w witaminę C, A, B, K, chlorofil oraz minerały. Natka pietruszki pomaga usunąć kamienie nerkowe, podnosi odporność, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i przyspiesza procesy trawienia. 

Tobie też pewnie mama czy babcia kazała posypywać ziemniaki natką pietruszki. Na posypywaniu gotowych dań natką dawniej często kończyło się jej wykorzystanie. Nie było w tym nic złego – już jedna łyżka tych zielonych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Natka pietruszki zawiera mnóstwo antyoksydantów. Dziś jednak wiemy, że zastosowanie pietruszki w kuchni jest znacznie szersze. Na jej bazie można przyrządzić pesto, jest składnikiem modnej sałatki tabbouleh o arabskich korzeniach, podkreśla smak dań na ciepło i na zimno. Można też przygotować z niej wyśmienity sok z pietruszki – prawdziwą bombę witaminową.

Poznaj właściwości zdrowotne pietruszki

Brytyjski magazyn Nutrition opublikował badania, które potwierdzają, że silne właściwości antyoksydacyjne pietruszki (Petroselinum crispum) skutecznie walczą ze stresem oksydacyjnym.  Natka pietruszki to nie tylko niezwykle bogate źródło witaminy C, ale również innych wartościowych składników odżywczych. Znajdują się w niej olejki eteryczne: apiol i mirystycyna. Przeprowadzone na zwierzętach badania sugerują, że olejki te mogą mieć działanie przeciwrakowe – jest jednak jeszcze zbyt wcześnie na stwierdzenie, czy mają podobne działanie na ludzi. Póki co, wiadomo z pewnością, że olejki pomagają przy wzdęciach i mają właściwości moczopędne. Te dwie cechy sprawiają, że sok z pietruszki może łagodzić dolegliwości związane z miesiączkowaniem. Pietruszka pomaga usunąć nadmiar wody, która właśnie w czasie okresu nadmiernie gromadzi się w organizmie, a duża zawartość żelaza w pietruszce pomaga odbudować czerwone krwinki. Sok z pietruszki świetnie odświeża oddech, na długo!

sok z pietruszki bogaty w witaminy, minerały, fitozwiązki i chlorofil

Oczywiście, zielone listki natki przyniosą ulgę nie tylko kobietom zmagającym się z miesiączkowaniem. Ich właściwości pozwalają na odtrucie organizmu z toksyn, poprawiają trawienie i uspokajają wzburzone jelita.

Beta-karoten to kolejny składnik, który sprawia, że warto włączyć sok z pietruszki do codziennej diety. Ten mikroelement pozytywnie wpłynie na Twój wzrok oraz poprawi wygląd Twojej skóry. W natce znajduje się też dużo witaminy E, nazywanej witaminą młodości, która również poprawi Twój wygląd oraz korzystnie wpłynie na samopoczucie.

Po sok z pietruszki powinny sięgać też osoby borykające się z anemią spowodowaną brakiem żelaza. Tego pierwiastka znajdziemy tutaj aż 6 mg na 100g (około 34% dziennego zapotrzebowania). Na koniec warto wspomnieć też o zawartym w natce kwasie foliowym. Kwas ten reguluje wzrost komórek i jest potrzebny przy powstawaniu czerwonych krwinek. Co więcej, decyduje o dobrym samopoczuciu oraz jest sprzymierzeńcem Twojego mózgu.

Kilka faktów:

  • 2 łyżeczki pietruszki dostarczają 153%  dziennej rekomendowanej dawki witaminy K
  • 2 łyżeczki pietruszki dostarczają 12% witaminy A
  • 77% dziennego zapotrzebowania na żelazo w 100 gramach
  • 38% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy w 100 gramach
  • 14% dziennego zapotrzebowania na wapń w 100 gramach

Jak przygotować sok z pietruszki?

Bardzo prosto. Wystarczy wycisnąć natkę pietruszki w wyciskarce wolnoobrotowej (niestety sokowirówka nie da sobie z tym rady) i dla smaku dodać owoc lub warzywo. Natka pietruszki świetnie komponuje się z marchwią, burakiem, cytryną czy jabłkiem. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do wyciskarki i w kilkanaście sekund sok gotowy. Przepis na sok z pietruszki zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji. Jeśli bardzo lubisz smak pietruszki wówczas możesz dodać mniej innych produktów, aby sok był bardziej intensywny. Jeśli chcesz przemycić cenne składniki dziecku lub osobie, które nie lubi smaku pietruszki, wystarczy dodać trochę więcej innych produktów.

Niezależnie od tego, na jaki przepis się zdecydujesz, najważniejsze jest to, żeby pietruszka była świeża. Dobra wiadomość jest taka, że natkę pietruszki kupisz przez cały rok i to właściwie w każdym supermarkecie i sklepie osiedlowym. Możesz ją również wyhodować samemu w donicy. Najwięcej wartości odżywczych zawiera świeża natka, najlepiej używać jej zaraz po zebraniu.

Pietruszka uprawiana jest od ponad dwóch tysięcy lat, ale najprawdopodobniej to dopiero Średniowieczu zawdzięczamy dodawanie natki pietruszki jako przyprawę do dań na ciepło i na zimno. Wcześniej wykorzystywano ją przede wszystkim w ziołolecznictwie. Dzisiaj na nowo odkrywamy jej niezwykłe walory lecznicze. Niech sok z natki pietruszki będzie pierwszym krokiem do tego, by włączyć tą pełną witamin zieleninę do Twojej codziennej diety.

 

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *