Sok z kapusty – zarówno surowej, jak i kiszonej – zdążył zapracować na reputację uniwersalnego remedium na wiele dolegliwości.
Zdaniem fanów soku z kapusty ten napój świetnie radzi sobie z zaparciami, migrenami, wrzodami żołądka, a także…nawet najcięższym kacem.
W tym artykule przeczytasz, dlaczego warto pić sok ze świeżej kapusty. Tym bardziej, że kapusta to warzywo dostępne przez cały rok, a w dodatku do kupienia za kilka złotych. Okazuje się, że sok z kapusty spożywany regularnie, nie tylko wzmacnia organizm, ale i pomaga wyleczyć uporczywe dolegliwości.
A co najlepsze, zrobienie soku z kapusty w domu jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie kilka minut!
Właściwości soku z kapusty kiszonej
Lecznicze właściwości produktów fermentowanych są doskonale znane osobom, dbającym o właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Kimchi, sekret długowieczności mieszkańców Dalekiego Wschodu, święci triumfy wśród entuzjastów zdrowego odżywiania.
By zafundować sobie zastrzyk witamin i korzystnych bakterii, nie potrzeba dalekich podróży ani skomplikowanych przepisów. W polskiej kuchni nie brakuje przetworów z kapusty, które uzbrajają nasze jelita w dobroczynną florę bakteryjną.
Nie należy jednak zapominać, że surowa kapusta jest również źródłem niezliczonych witamin i makroelementów.
Sok ze świeżej kapusty to skoncentrowana dawka substancji, które są pomocne w usuwaniu toksyn z organizmu. A nawet – jak dowodzą badania dr Garretta Cheneya – w walce z wrzodami żołądka i rakiem przewodu pokarmowego.
Poniżej znajdziecie listę dolegliwości, w przypadku których sok z kapusty może mieć zbawienne działanie.
SOK Z KAPUSTY SUROWEJ LECZY WRZODY
Wieloletnie badania dr Garretta Cheneya dowiodły, że picie soku ze świeżej kapusty (białej) przez pacjentów zmagających się z wrzodami znacznie przyspiesza proces leczenia, a w niektórych przypadkach – pozwala całkowicie pozbyć się bolesnej choroby.
Doktor przypisał zbawienne działanie soku witaminie U (od słowa ,,ulcer” [wrzód] – w rzeczywistości sulfonian metioniny). Stosunkowo niedawno odkryta, witamina U wciąż wzbudza kontrowersje w świecie nauki, ponieważ liczba badań obserwujących jej wpływ na organizm jest niewielka. Jej skuteczność potwierdza jednak wiele autorytetów w dziedzinie naturalnych terapii, jak choćby Jay Kordich, znany na całym świecie propagator świeżo wyciskanych soków.
Warto sprawdzić jej dobroczynne działanie na własnej skórze, pijąc regularnie sok ze świeżej kapusty – tym bardziej, że przygotowanie takiego soku jest szybkie i proste.
Sok z białej kapusty to również doskonałe lekarstwo nie tylko na wrzody żołądka, ale też na refluks.
SOK Z KAPUSTY WSPOMAGA UKŁAD KRĄŻENIA
Wypijając codziennie szklankę świeżo wyciśniętego soku z kapusty, możemy wspomóc nasz układ krążenia. Zawiera on bowiem sporą dawkę witaminy K, której fundamentalną funkcją jest uszczelnianie naczyń krwionośnych i zapewnianie prawidłowej krzepliwości krwi.
Obok białej kapusty warto pamiętać również o kapuście czerwonej, która dzięki swojej intensywnej barwie zawiera jeszcze więcej zdrowotnych właściwości.
Sok z surowej kapusty czerwonej to również cenne źródło antocyjanów, znanych ze zbawiennego wpływu na caly organizm. Antocyjany to naturalne barwniki, które pomagają chronić organizm przez stresem oksydacyjnym a tym samym wieloma groźnymi chorobami jak choroby serca czy nowotworowe.
SOK ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY DETOKSYKUJE ORGANIZM
Współczesne tempo i styl życia sprawia, że oczyszczanie organizmu staje się koniecznym warunkiem, by utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Sok ze świeżej kapusty, dzięki ogromnej zawartości witaminy C, poradzi sobie z tym zadaniem doskonale.
Czy wiesz, że kapusta czerwona zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze?
W 100g czerwonej kapusty znajduje się 57.0 mg, czyli (95% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania), natomiast w tej samej ilości pomarańczy znajduje się 53.2 mg witaminy C (czyli 89% d.z.).
Co jeszcze kryje się w kapuście?
Sprawdźmy 🙂
100g kapusty czerwonej zawiera:
- 57.0 mg witaminy C (95% d.z.)
- 38.2 mcg witaminy K (48% d.z.)
- 1116 IU witaminy A (22% d.z.)
- 0.2 mg witaminy B6 (10% d.z.)
- 18.0 mcg kwasu foliowego (5% d.z.)
- 0.2 mg manganu (12% d.z.)
- 243 mg potasu (7% d.z.)
- 45.0 mg wapnia (4% d.z.)
- 0.8 mg żelaza (4% d.z.)
- 16.0 mg magnezu (4% d.z.)
100g kapusty białej zawiera:
- 76.0mcg witaminy K (95% d.z.)
- 36.6mg witaminy C (61% d.z.)
- 43.0 mcg kwasu foliowego (11% d.z.)
- 0.1 mg witaminy B6 (6% d.z.)
- 0.2 mg manganu (8% d.z.)
- 170 mg potasu (5% d.z.)
- 40.0 mg wapnia (4% d.z.)
SOK Z KAPUSTY BIAŁEJ CZY CZERWONEJ? Który wybrać?
Wszystkie rodzaje kapusty stanowią źródło całego arsenału witamin. Niemniej, w przypadku osób zmagających się z wrzodami i innymi dolegliwościami związanymi z układem pokarmowym, najlepszym wyborem będzie sok z białej kapusty, który zawiera największą ilość witaminy U.
Sok z kapusty czerwonej zdecydowanie wygrywa pod względem ilości przeciwutleniaczy. Zdaniem dr. M. Gregera, eksperta w dziedzinie zdrowego odżywiania, czerwona kapusta może mieć do 8 razy więcej przeciwutleniaczy w porównaniu z kapustą białą. A to właśnie przeciwutleniacze są wymiataczami wolnych rodników.
Obie kapusty, zarówno czerwona jak i biała kapusta to cenne źródło potasu, witamin z grupy B, C i K, siarki a także sulforafanu, który słynie ze swoich właściwości antynowotworowych, tłumiąc zdolność macierzystych komórek rakowych do tworzenia guzów.
Zdecydowanie warto sięgać po oba rodzaje kapusty, nie tylko w postaci zup czy surówek, ale też świeżo wyciskanych soków.
JAK ZROBIĆ SOK Z KAPUSTY?
Wystarczy chwila wolnego czasu, kawałek świeżej kapusty i wyciskarka wolnobrotowa.
Używając dobrego urządzenia, możemy być pewni, że sok pozostanie pełnowartościowym źródłem dobroczynnych witamin. Polecam wyciskarkę Kuvings Revo830, która z łatwością poradzi sobie z wyciśnięciem soku z kapusty.
Sok z kapusty dobrze smakuje solo, ale nie wszyscy przepadają za jego wyrazistym aromatem…
Dla tych, którzy nie są amatorami smaku kapusty, dobrą alternatywą może okazać się wzbogacenie soku o inne owoce czy warzywa.
Jakie?
Sok z kapusty surowej dobrze smakować będzie z marchwią, jabłkiem czy cytrusami. My chcielibyśmy zdradzić nasz sprawdzony przepis na sok z kapusty.
Pora na prosty przepis na sok z czerwonej kapusty.
Przepis na sok z kapusty czerwonej z wyciskarki wolnoobrotowej
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty czerwonej lu ćwiartka średniej główki
- 1/2 ananasa
- 1 mała limonka z odrobiną skórki (dla dodania aromatu)
- opcjonalnie gałązka świeżych ziół jak bazylia czy kolendra, dla dodania aromatu
Jak przygotować świeżo wyciskany sok z kapusty czerwonej?
To proste. Pokrój składniki na małe kawałki, tak by bez problemu pasowały do wlotu wyciskarki. Następnie wkładaj składniki na przemian do wyciskarki i gotowe.
Teraz można delektować się smakiem super zdrowego soku z kapusty.
Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do smaku kapusty w sokach, dodaj jej na początku mniej. Przyzwyczajaj kubki smakowe do nowych składników. W ten sposób szybko zakochasz się w nowych smakach 🙂
Na zdrowie!
Warto przygotowywać soku z kapusty w domu, na świeżo. To gwarancja doskonałego smaku i dobrej jakości soku.
Wyciskając sok w domu to Ty decydujesz z jakich składników wyciskany jest sok 🙂