Antygrypina to domowa mikstura na bazie cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy nazywana „naturalnym antybiotykiem”. Ma szereg zastosowań - wspiera odporność, walczy z infekcjami i przeciwdziała chorobom
|

Antygrypina – lepsza niż leki na przeziębienie?

Odporność do nasza najskuteczniejsza broń chroniąca nas przed intruzami jak wirusy, pasożyty, grzyby czy bakterie. Kiedy odporność nam spada, łatwiej łapiemy infekcje, szybko się męczymy, źle sypiamy i trudniej radzimy sobie z pokonaniem zagrażających naszemu zdrowiu wirusami.

Na szczęście jest Antygrypina. To nasza odpowiedź na słabą odporność, przeziębienie czy grypę.

Dzisiaj zdradzimy Wam przepis na naturalny antybiotyk. Możecie go przygotować sami w domu. 

Wystarczy kilka prostych składników i wyciskarka lub blender.

Odporność – nasza najlepsza broń

 Jak pokazują nam ostatnie wydarzenia związane z epidemią koronawirusa, o odporność powinniśmy troszczyć się nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok.

By zadbać o nasz organizm, nie musimy jednak drastycznie zmieniać nawyków żywieniowych. Wystarczy wprowadzić do swojej diety zdrowe produkty, szczególnie te które zawierają dużo witaminy C i ß-karotenu.

Co więc warto jeść by wzmocnić odporność?

Sprzymierzeńcami naszego zdrowia są przede wszystkim: grejpfruty, cytryny, pomarańcze, marchew, papryka czerwona i natka pietruszki.

Dlaczego Antygrypina jest taka zdrowa? To połączenie super zdrowych składników jak czosnek ( działanie bakteriobójcze), 
 miód, korzeń imbiru (właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne) i kurkuma (silny przeciwutleniacz)

Powinniśmy również jak najczęściej sięgać również po czosnek i cebulę. Te warzywa dodają nie tylko smaku w kuchni, ale też zawierają fitoncydy mające działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Nazywane są nawet naturalnymi antybiotykami.

Jeśli do naszej diety włączymy tran i tłuste ryby morskie (takie jak śledź, łosoś czy sardynka) oraz fermentowane produkty (kapusta kiszona, kimchi, zakwas z buraka) sprzyjające rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, słaba odporność nie będzie już naszym zmartwieniem.

Domowe sposoby na przeziębienie i grypę 

Warto postawić na naturalne, tanie i bezpieczniejsze dla naszego zdrowia domowe sposoby. Dlaczego? Bo są skuteczne i bez skutków ubocznych. Oczywiście leki i suplementy na grypę i przeziębienie można bez problemu kupić praktycznie nie tylko w aptece, ale też w sklepie spożywczym czy stacji paliw. Niestety nie są obojętne dla naszej wątroby…

Wątroba to organ odpowiedzialny za metabolizm większości leków, również tych przeciwgorączkowych i przeciwbólowych. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że negatywny wpływ na wątrobę ma zwykły paracetamol i inne ogólnodostępne preparaty i środki lecznicze.

Co w takim razie stosować na objawy grypy?

Zdradzimy Wam przepis na miksturę, która zapewne stanie się Waszym ulubionym rozwiązaniem na przeziębienie, odporność i złe samopoczucie. Antygrypina zawiera naturalne antybiotyki, które pomogą wzmocnić odporność organizmu, ale też uporać się z przeziębieniem i grypą.

A najlepsze jest to, że przyrządzisz ją w domowym zaciszu.

Smaczna i prosta do zrobienia. Dosłownie w kilka minut 🙂

Antygrypina – domowy sposób na przeziębienie

 Antygrypina to domowa mikstura na bazie cytrusów, czosnku, miodu, imbiru i kurkumy nazywana „naturalnym antybiotykiem”.

Ma szereg zastosowań – wspiera odporność, walczy z infekcjami i przeciwdziała chorobom. I to na kilka sposobów. A to za sprawą składników, z których jest zrobiona:

  • cytrusy zapewniają nam  sporą dawkę witaminy C,
  • czosnek ma działanie bakteriobójcze,
  • surowy miód działa napotnie, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami dolnych dróg oddechowych,
  • korzeń imbiru ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne (jeśli mamy problem z flegmą, możemy użyć imbiru w formie przyprawy, wówczas ma on działanie wysuszające),
  • kurkuma to silny przeciwutleniacz, stosowany m.in. w leczeniu stanów zapalnych, infekcji i gorączki.

Jeśli połączymy te wszystkie super-składniki powstanie wyjątkowo zdrowa mikstura.

Pora na prosty przepis na antygrypinę z wyciskarki wolnoobrotowej.

Bazą antygrypiny jest super zdrowy sok z grejpfruta. Jeden grejpfrut dostarcza więcej witaminy C niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na tę tak ważną witaminę w przypadku grypy i przeziębienia

Prosty przepis na Antygrypinę

Bazą naszego naturalnego antybiotyku jest grejpfrut. Sok z grejpfruta powinien zagościć w naszej diecie na stałe.

Dlaczego?

Miąższ jednego grejpfruta dostarcza więcej witaminy C niż zalecane dzienne zapotrzebowanie! Zawiera też 1/3 zalecanej dziennej dawki prowitaminy A, czyli beta-karotenu. A dodatkowo sok grejpfrutowy dostarcza też sporo witamin z grupy B oraz potasu.

Składniki:

  • 3 duże grejpfruty
  • 1 mała cytryna
  • 4 kłącza kurkumy
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 cm obranego kłącza imbiru
  • 8 łyżek miodu

Nasza rada:  Ze względu na słabą przyswajalność kurkumy, warto łączyć ją z odrobiną czarnego pieprzu (piperyna zwiększa przyswajalność kurkuminy).

Antygrypina – jak ją zrobić ?

To proste.

  1. Grejpfruty i cytrynę starannie obierz ze skórki. Podziel je na kawałki, tak by zmieściły się do wlotu wyciskarki.
  2. Umyj kłącze kurkumy i imbiru (tych składników nie trzeba obierać, ale jeśli zamiast wyciskarki korzystasz z blendera warto je pokroić na mniejsze kawałki), obierz ząbki czosnku.
  3. Wszystkie składniki wrzucaj na przemian do wyciskarki (lub jeśli wolisz do blendera) i wyciśnij z nich sok.
  4. Dodaj miód i odrobinę pieprzu do soku. Wymieszaj, by składniki się połączyły.
  5. Przelej miksturę do słoiczków, lub pojemników i przechowuj w lodówce.
  6. Pij 1 łyżkę rano i jedną wieczorem. 

Nasza rada: Jeśli antygrypinę chcesz podawać dzieciom, warto zmniejszyć ilość czosnku do jednego ząbka. 

Od dziś nie musisz zastanawiać się, jakie są najlepsze sposoby na przeziębienie, grypę i odporność. Wystarczy każdego dnia sięgnąć po dwie łyżki antygrypiny.

Twój organizm będzie Ci bardzo wdzięczny! 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *